Opleidingen

OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

Leer zeilen bij de leukste watersportvereniging van de kop van Noord-Holland!
In maart en april starten onze zeilcursussen voor de jeugd weer en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Kijk voor meer informatie hieronder op deze pagina.

JEUGDZEILEN

De WVA is in het bezit van tien Optimisten. In deze boten wordt les gegeven op CWO niveau. De WVA zeilinstructeurs zijn allen CWO gecertificeerd. Op vorderingen staten, uitgegeven door de CWO, wordt er door de zeilinstructeurs de vorderingen afgetekend. De Commissie Watersport Opleidingen (CWO) wordt door de volgende organisaties gevormd:
–Het Watersportverbond, welke de watersportverenigingen en hun leden vertegenwoordigt.
–HISWA, welke de vaarscholen vertegenwoordigt.
–ANWB, welke de consumenten vertegenwoordigt.
Om zeil les te kunnen volgen moet je lid worden van de WVA en daarna kun je je opgeven voor de zeilopleiding. U kunt op twee manieren lid worden van de WVA:
–Familie lid, de kosten zijn dan € 50,00 per kalender jaar.
–Jeugd lid tot 18 jaar voor € 25,00 per kalender jaar.
Leskosten voor Jeugdzeilen I en Jeugdzeilen II bedragen € 125,00. U krijgt van de penningmeester een digitale rekening toegestuurd.
Leden worden ingeschreven als lid van het Watersportverbond, waarvoor de WVA lidmaatschapsgeld afdraagt. Voorts organiseert de WVA evenementen waar je als lid aan kunt deelnemen.


Optimist

Een Optimist is een jeugdboot voor kinderen van 8 tot maximaal 15 jaar (afhankelijk van het postuur). Het jeugdzeilen wordt aangeboden als een tweejarige cursus. De lessen bestaan uit twee delen: te weten de theorie voorafgaand aan en na de lessen en een praktijk gedeelte.
De jeugdzeil praktijklessen op het Amstelmeer starten in principe na de WVA Openingswedstrijd eind april – begin mei. In verband met de weersgesteldheid en de beschikbaarheid van de instructeurs wordt flexibiliteit van cursisten en de ouders/verzorgers gevraagd.
Er zijn twee jeugdzeilopleidingen bij de WVA:
Het eerste jaar: De cursisten krijgen les op de vrijdagavond en zeilen vooral in de haven, ook wordt de cursisten geleerd wat ze moeten doen wanneer ze omslaan en daarbij intensief begeleid.
Het tweede jaar: de gevorderde jeugd, krijgt les op de maandagavond. Zij gaan het Amstelmeer ontdekken. Daarbij vinden er voor het eerste en tweede jaar op twee á drie zondagen dubbele lessen plaats. Het doel is de lessen voor de grote schoolvakanties af te ronden.
De jeugd zeilt in de tien optimisten van de vereniging. De cursisten zijn verplicht reddingsvesten te dragen tijdens de lessen. Ook deze worden door de vereniging beschikbaar gesteld. Aanvang van de lessen en trainingen zijn ‘s avonds rond de klok van 18.30 – 18.45 uur. Zondags vanaf 09.00 uur. Van de ouders wordt verwacht dat zij helpen met de optimisten in en uit het water te halen.
Nadat jeugdzeilen tweede jaar positief is afgerond kunnen de zeilers hetzelfde seizoen, na overleg met trainer, doorstromen naar de donderdagavond training. Als het lukt is een zeilinstructeur van jeugdzeilen twee de eerste paar keren ook daarbij aanwezig. Het team zeiltrainers brengt de ‘kneepjes van het vak’ over aan de WVA jeugd. Het is niet vrijblijvend. Het team verwacht dat de WVA jeugd serieus traint.
Schrijf je hier in voor een cursus
Lijkt je dit leuk en/of wil je nog meer informatie?
E-mail, bel of app naar Jos Halsema OpleidingenWVA@gmail.com Telefoon
: 06-51166157


JEUGD ZEILTRAINING

Heb je het CWO 2 diploma op zak en wil je meer zeilen? Lijkt het zeilen van wedstrijden je leuk?
Dan ben je van harte welkom op de donderdagavond bij de Jeugd wedstrijdgroep. Plezier in de zeilsport staat nog steeds voorop en dat zal ook zo blijven. Zo leer je spelenderwijs om het maximale uit je boot en uit jezelf te halen voor meer plezier. Verder worden alle elementen van de wedstrijdzeilsport behandeld, zowel in theorie maar ook in de praktijk waarbij de trainers met de funyaks mee het Amstelmeer op gaan om daar de training te begeleiden en de veiligheid te borgen. Je leert hoe je moet starten bij wedstrijden, welke extra (voorrangs)regels er gelden en wat er nog meer bij het deelnemen aan zeilwedstrijden komt kijken. Daarnaast besteden we aandacht aan de omgang met je boot en hoe je de boot goed onder controle krijgt. Vanaf april tot september varen we iedere donderdagavond (behalve tijdens de zomervakantie). We verzamelen om 18.30 en zijn rond 20.30 weer klaar.

De WVA doet mee met wedstrijden in Hoorn en Enkhuizen en organiseert ook op het Amstelmeer een echte zeilwedstrijd. De jeugdleden van deze verenigingen strijden dan tegen elkaar op 4 niveaus in de optimist; de Splash of Laser 4.7. Dit doen we in de Combi Zuiderzee. Zie www.Combizuiderzee.nl Er zijn nog 6 combi’s actief in Nederland en in september wordt de finale gevaren in Hoorn waarbij van iedere combi de beste zeilers meedoen.
Wedstrijdtraining met eigen boot kost €50,-
Wedstrijdtraining met verenigingsboot: Laser kost €175,- of Optimist kost €100,- 

Ben je 18+ en heb je een eigen Laser of een andere 1 of 2 persoons zwaardzeilboot dan kun ook bij de groep aansluiten

Schrijf je hier in voor jeugdzeiltraining.

Lijkt je dit leuk en/of wil je nog meer informatie? Neem dan contact met ons op:
E-mail, Bel of App naar Jos Halsema OpleidingenWVA@gmail.com Telefoon: 06-51166157

Nevenactiviteiten

Voorafgaand aan de Scharrenrace, zie aankondiging in het clubblad en of website, wordt de ‘Scharrel(n)race’ voor alle jeugdzeilers gezeild.
Aanvang: ± 09.00 uur waarbij een kleine bijdrage ‘inschrijfgeld’ van rond de € 2,00 wordt gevraagd van de deelnemers. ’s Middags kunnen de jeugdzeilers en andere enthousiastelingen ‘opstappen’ bij de schippers die meedoen aan de Scharrenrace. Na de Scharrenrace wordt er  door een WVA lid Schar gebakken. Deze zijn tegen een klein prijsje ± € 0,50 per stuk te verkrijgen.
Op een zondag, meestal de laatste zondag van de grote schoolvakantie, wordt er voor alle jeugdleden de  ‘Terug-Kom-Dag’ georganiseerd. Aanvang ± 10.00 uur tot ± 15.00 uur.
Deze dag staat vooral in het teken van ‘fun’ zeilen.
Alle jeugdzeilers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de voor- en najaar werkdag, deze duurt van ± 09.00 tot 12.00 uur op de haven. Tijdens deze werkdagen wordt de jeugd vloot schoongemaakt winter- en zeil klaargemaakt.
Kijk ook op onze facebook pagina

 JZTR 2